Februars MÅNESKIVE er nok ikke så kendt. ”Musiques” er en fantastisk instrumentalplade fra 1979 med den fransk/algeriske guitarist Pierre Bensusan.

Bensusan er lidt af en ekvilibrist, men forstår i modsætning til mange andre superekvilibristiske musikere at bruge sine evner til også at spille smuk og umiddelbart tilgængelig musik. Især hans tidlige plader er enormt interessante i måden, han kombinerer forskellige stilarter og skaber spændende klange, ofte med guitaren stemt i DADGAD (i modsætning til den normale guitarstemning EADGBE).

Pierre Bensusans musik har inspireret UNDER MÅNEN på flere områder. Først og fremmest var han den første kunstner, jeg stødte på som spillede på akustiske guitarer bygget af den nordirske guitarbygger George Lowden. Bensusan er nærmest ene mand grunden til at Lowden i dag er blevet et berømt og anerkendt guitarmærke inden for high-end akustiske guitarer. Jeg har været så heldig at eje flere af dem gennem tiden, og hele UDEN ET ORD pladen er indspillet på de to, jeg stadig bruger.

Men Bensusans tilgang til musikken har også inspireret UNDER MÅNEN meget. ”Musiques” blander uden problemer musik på tværs af tid, stilarter og landegrænser (som titlen antyder) og går fra i det ene øjeblik at være irsk folkemusik over til et klassisk stykke skrevet af Händel eller en hurtig argentinsk tango. Flere numre er deciderede improvisationsstykker, altså spontane ideer fanget i øjeblikket. Denne tilgang til hvad musik er, var også grundideen til UDEN ET ORD pladen, selvom mine evner som guitarist på ingen måde er så ekvilibristiske som Pierres.

Aftenstjerne” er månedens video på undermånen.dk, og et at de numre, der er mest inspireret af Bensusan – både i selve melodiens opbygning og i den afsluttende improviserede jam-sekvens. Find denne og meget mere ”musique” på UNDER MÅNENS hjemmeside, og har du stadig ikke hørt UDEN ET ORD så giv den et skud, der hvor du streamer musik (eller køb den på CD).

Og glæd dig så til næste måneds MÅNESKIVE.