Et lille flashback til UNDER MÅNENS koncert i Allehelgens Kirke på Amager i forbindelse med Kulturnat 2018. Her et af de helt tidlige UNDER MÅNEN numre “1000 stjerners pragt” i en sjælden akustisk trio-version. I video-arkivet kan du også finde “Gennem Stormen” optaget ved samme koncert. Begge videoer har fået remasterering.

1000 stjerners pragt” er ligesom ”Gennem stormen” baseret på en bog, jeg havde læst nogle år forinden. Den amerikanske forfatter John Williams er meste kendt for hans (fremragende) bog ”Stoner” om en universitetslærer i Missouris helt almindelige og ret begivenhedsløse liv. En bog som ingen gad læse, da den udkom i 1965, men som blev et kæmpe hit, da den blev genudgivet i 2014 (da havde forfatteren så også været død i 20 år). Bogens succes betød heldigvis også, at hans to andre bøger blev genudgivet, den mørke anti-western ”Butchers Crossing” fra 1960 (som jeg seriøst ikke kan forstå aldrig er blevet filmatiseret), men også Williams’ sidste bog ”Augustus” fra 1971 (som dengang aldrig havde været oversat til dansk før).

”Augustus” er en ganske fantastisk bog om Romerrigets første kejser Augustus’ liv. Skrevet i brevform fortæller den om, hvordan den 19-årige Octavius, efter sin plejefars Julius Cæsars død, med næb og klør sikrer sig magten, brutalt fjerner al modstand, skifter navn til Augustus og udråber sig selv til kejser over det kæmpestore Romerske rige. Og om hvordan han bagefter kæmper for at beholde magten, om evindelige politiske intriger, om at holde sammen på et gigantisk rige som hele tiden smuldrer og om et liv i evig frygt for forræderi, død og ødelæggelse.

Mod slutningen af bogen filosoferer den aldrene Augustus i en stille stund over sit liv, og det er dette øjeblik, jeg har brugt i min sang, til at lade kejseren kigge op på nattehimlen og vurdere sine mange store bedrifter mod det uendelige univers med de tusinde stjerner. Har det været det hele værd? Har det overhovedet betydet noget? På det tidspunkt havde han nærmest mistet alt undtaget kejsertitlen.

Til koncerten akkompagneredes jeg af Misja på cello og Anders på mandolin, og under “Videoer” kan du finde nummeret i flere forskellige udgaver – en helt tidlig minimalistisk demoudgave på Omnichord og en rocket studioudgave fra dengang UNDER MÅNEN var et rockband.