En travl start på august med et-årsdag for udgivelsen af UDEN ET ORD og ny musik (og video) med UNDER MÅNEN – men ingen måned uden MÅNESKIVEN.

Berømmelse er noget mærkeligt noget, for hvor alle kender The Beatles, Rolling Stones og Led Zeppelin er det de færreste, som husker ”The Incredible String Band”, som ellers var en enorm inspirationskilde for de tre førnævnte. De er gået helt i glemmebogen, selv om de udgav nogle af de vildeste, skøreste og mest nyskabende plader i slut 60’erne.

Gruppen bestod af de to sangskrivere og multiinstrumentalister Robin Williamson og Mike Heron, og deres hovedværk er uden tvivl ”The Hangmans Beautifull Daughter” fra 1968. Men denne måneds MÅNESKIVE er den efterfølgende dobbelt-lp ”Wee Tam and the Big Huge” fra 1969, som for mig er den ultimative hippie-plade, og højdepunktet i deres karriere.

Det er en plade, som har det hele: sitar og fløjter (Robin og Mike spiller på 23 forskellige instrumenter på pladen), syrede tekster, det korteste nummer er på 16 sekunder, det længste nummer er på knap 10 minutter, og der er et nummer, hvor Hitler og Jesus bliver nævnt i samme sætning! Kort sagt alt det man forventer af en plade fra den tid. Men det er også en plade som vokser, hver gang man lytter til den – og ja, det er både fjollet og lettere naivt til tider (coveret siger næsten alt), men er blomstrede skjorter, perlekæder og sange om fred ikke lige det verden mangler lige nu?

For UNDER MÅNEN har de især været en inspiration i måden, de skaber lydbilleder og stemninger ud af ret få elementer, ofte er der kun tre/fire instrumenter på hvert nummer, som til gengæld lige spiller det HELT rigtige. Men også i måden de aldrig var bange for at bruge utraditionelle instrumenter i rockmusik – for mange år siden begyndte jeg selv at spille fløjte netop inspireret af Robin Williamsons fløjtespil på denne plade.

Månedens video er ”Kold krig”, hvor fløjten også har sneget sig ind hen mod slutningen.

Og glæd dig så til næste måneds MÅNESKIVE.