MÅNESKIVEN i april er af nyere dato men stadig ovre i det lettere obskure hjørne. ”Lookaftering” er den engelske sangerinde Vashti Bunyans anden plade og udkom i 2005.

Historien om Vashti er ret vild. Året er 1963 og den 18-årig Vashti hører Bob Dylan og beslutter sig for at blive musiker. Hun møder The Rolling Stones’ manager, som prøver at lancere hende som pop-sangerinde og blandt andet får Mich Jagger og Keith Richards til at skrive et nummer til hende. Han er så til gengæld ret ligeglad med de fine uskyldige sange, hun selv skriver. Dem tror Vashti heldigvis selv på og får Joe Boyd til at producere debutpladen ”Just Another Diamond Day” (blandt andet med medlemmer fra Incredible String Band og Fairpoint Convention). Det er på ingen måde en pop-plade, og ingen lægger rigtigt mærke til den, da den udkommer i 1970. Frustreret opgiver Vashti musikdrømmene og flytter på landet, hvor de næste 30 år går med at opfostre tre børn.

I mellemtiden er debutpladen blevet lidt af en kultklassiker i nørdede musikkredse og sælges til skyhøje priser, og Vashti opdager nærmest tilfældigt, at der er en kæmpe hype om pladen, og at store musikere står i kø for at indspille med hende.

I 2005 – 35 år efter debuten – udkom så hendes anden plade ”Lookaftering”. Den klassiske komponist og pianist Max Richter får lov at producere, og Vashtis sange er stadig lige smukke og uskyldige og bliver her perfekt pakket ind i nærmest klassiske arrangementer med strygere og blæsere. Det hele er så perfekt afdæmpet, melodiøst og nærmest hypnotisk. Endnu en meget smuk plade ”Hearleap” udkom i 2014 – men den bliver ifølge Vashti også den sidste.

”Lookaftering” har betydet meget under indspilningen af UDEN ET ORD og nærmest været blueprintet i flere af arrangementerne – f.eks. ”Ravnekongen” som forsøger at ramme den samme rene grundlyd med akustisk guitar, banjo, cello og orgel. ”Ravnekongen” er månedens video og kan ses her på undermånen.dk

Og glæd dig så til næste måneds MÅNESKIVE.