Det er på et hængende hår, at der når at komme en MÅNESKIVE i denne måned. Men her er den, og det er til gengæld en af mine absolutte yndlingsplader.

Bag kunstnernavnet Iron & Wine gemmer sig den amerikanske sanger og sangskriver Sam Beam, som i over 20 år nu har udgivet utroligt fine plader med akustisk baseret musik, som blander folk, jazz og rock i den genre som meget intetsigende kaldes ”americana”.

Han debuterede med den skramlende og meget lo-fi ”The Creek Drank The Cradle” i 2002, men her til MÅNESKIVEN har jeg valgt hans anden plade ”Our Endless Numbered Days” fra 2004 – pladen som for alvor fik folk (inklusiv mig selv) til at få øjnene op for hans enorme talent.

Hvor debutpladen var primitivt indspillet hjemme i hans stue, blev ”Our Endless Numbered Days” indspillet i et rigtigt lydstudie, og selvom den stadig er forholdsvis simpel og minimalistisk lyder den ganske fantastisk på vinyl og indeholder en lang række af hans mest ikoniske numre. Det er utroligt behagelig musik, som samtidigt indeholder masser af små detaljer, som man først opdager efter mange gennemlytninger, og Beams ordrige tekstunivers er et kapitel for sig.

Pladen blev en kæmpe succes og Iron & Wine har siden udgivet fire soloalbums samt en række plader i samarbejde med andre kunstnere (blandt andet med bandet Calexico). Han giver også forholdsvis tit koncerter i DK.

For resten er Sam Beam uddannet grafiker og står derfor selv for alt det visuelle omkring Iron & Wine – og det er altid utroligt lækker designet.

Giv Iron & Wines musik en chance og glæd dig så til næste måneds MÅNESKIVE (som kommer lige om lidt!)