MÅNE(d)SKIVEN er et nyt fast månedligt indslag, hvor UNDER MÅNEN præsenter en vinylskive, som særligt har inspireret UNDER MÅNENS musik.

Januars MÅNESKIVE er en vaskeægte klassiker. Jan Johansons ”Jazz på svenska” fra 1964 var i lang tid den mest solgte svenske plade (indtil der kom nogen, der hed ABBA) og sådan en, man fandt stående i alle svenske hjem. Det er en meget afdæmpet og ”pæn” plade, så når man hører den i dag, glemmer man nemt, hvor revolutionerende den var, da den kom frem.

Jazzpianisten Jan Johanson og kontrabassisten Georg Riedel kaster sig frygtløst over 12 svenske folkesange og blander dermed jazzen og folkemusikken en yderst elegant måde. Hvert nummer på pladen er som en lille diamant, og det er helt vildt hvordan, Johanson improviserer og leger sig igennem melodierne (melodier som enhver svensker har kendt, fra de var små), mens Riedels bas binder det hele sammen. At der ikke var en trommeslager med, var også ret nyskabende og med til at understrege det nærmest meditative, der er ved pladen.

Johanson udgav senere både ”Jazz på ryska” og ”Jazz på ungarske” og skrev ”Her kommer Pippi Langstrømpe” før sin alt for tidlige død i 1968.

Pladen har været en kæmpe inspirationskilde for UNDER MÅNEN, både i det minimalistiske udtryk den har, og med måden den blander jazz og folk.

I forbindelsen med arbejdet på debutpladen UDEN ET ORD i 2020 indspillede UNDER MÅNEN det nok mest kendte nummer på pladen ”Visa från Utanmyra”, den kom dog ikke med på den endelige plade. Det var ret udfordrende at få Johansons lækre og finurlige klaverspil til at fungere bare nogenlunde på akustisk guitar.

Du kan høre sangen og se den tilhørende video på forsiden af hjemmesiden, hvor den der “månedens video”. Og glæd dig til næste måneds MÅNESKIVE.