MÅNESKIVEN handler jo meget om inspiration – om hvor tingene kommer fra. Nogle ting hører du og tager med dig, husker på dem og bruger dem i din egen musik. Men andre ting hører du og glemmer, og alligevel er de jo derinde et sted og dukker op til overfladen, når du mindst venter det. Man kunne kalde det ubevidst inspiration! Og sådan er det med denne uges MÅNESKIVE.

”Hips and Makers” var første akustiske soloplade fra den amerikanske sangskriver Kristin Hersh. Tidligere havde hun spillet skæv indierock med bandet Throwing Muses. Singlen ”Your Ghost” blev spillet en del på MTV (nok også fordi det var en duet med Michael Stipe fra REM) og pladen gjorde et KÆMPE indtryk på mig, da den udkom i 1994 (cirka da jeg for alvor begyndte at gå op i musik). Siden glemte jeg alt om den igen og kom først i tanke om den, da jeg for nyligt fandt på den på vinyl.

Det sjove ved at høre den igen var at opdage, hvor mange ting fra denne plade som direkte kan genfindes i min egen musik i dag. Både med kombinationen af cello og akustisk guitar (som også har været en fast del af UNDER MÅNENS lyd lige fra starten), det ret avancerede akustiske guitarspil med guitaren stemt på mærkelige måder (noget som helt sikkert satte nogle ting i gang hos den unge Marcus, som kun havde spillet guitar i kort tid), de fine små instrumentalnumre og alle de steder pladen direkte peger tilbage på folkemusiktraditionen. Alle sammen ting som stadig er en del af min musiks DNA, selvom jeg altså lidt havde glemt hvor det startede.

Nåh ja og så lyttede jeg også til hendes anden plade ”Strange Angels” og opdagede til min skræk at coveret til UDEN ET ORD minder ret meget om denne plades cover (se billede 2)!

Denne måneds video er ”Bathroom Jam”, fordi en venlig englænder (som godt kunne lide nummeret) gjorde mig opmærksom på at soloens først toner minder pænt meget om starten på ”Sultans of Swing”. Jeg undskylder meget – det var ikke med vilje!

Og glæd dig så til næste måneds MÅNESKIVE.