Sidste måneds MÅNESKIVE var en historie, som startede skidt men endte godt. I denne måned er det omvendt en historie som ender ret skidt – for historien om Nic Jones er ganske tragisk.

Nic Jones debuterede i starten af 70’erne med en række fine men også ret traditionelle folkemusikplader. Plader af den helt klassiske slags med numre fra den enorme engelske samling af folkesange båret af Jones’ smukke stemme. Nic var særlig god til at arrangere denne type sange og ferm til at skrive nye melodier til de tekster, der ikke havde nogen entydig melodi eller opdatere en allerede kendt melodi på en ny og spændende måde.

Men mod slutningen af 70’erne sker der noget. Han begynder at eksperimentere mere, der kommer flere lag til og især hans guitarspil begynder pludseligt at skille sig ud fra mængden. Først i 1978 med denne måneds MÅNESKIVE ”The Noah’s Ark Trap”, hvor numrene begynder at flyde ind i hinanden på en nærmest konceptagtig måde, men også med efterfølgeren ”From The Devil to a Stranger”, som er næsten lige så god.

I 1980 kommer så hans mest berømte plade ”Pinguin Eggs”, som er gået over i folkemusikhistorien, som lidt af en klassiker. Bob Dylan har flere gange nævnt den, som en af hans favoritter og indspillede i 1992 et cover af åbningsnummeret ”Canadee-I-O” på pladen ”Good as I Been to You”. Alt tegnede lyst for Nic Jones – men så ramte ulykken.

På vej hjem fra en koncert kører han galt og bliver alvorligt kvæstet. Han ligger 8 måneder på hospitalet, og da han endelig bliver udskrevet, kan han ikke længere spille guitar. En trist afslutning på det, der kunne have været en stor karriere. Som om det ikke var nok, mister han senere rettighederne til sine plader, hvilket gør at kun ”Penguin Eggs” i dag er udgivet på CD og resten kun kan findes i de originale vinyludgaver til vanvittige priser.

”Skovtrold” er månedens video og et af de numre hvor inspirationen fra Nic Jones kan mærkes tydeligst.

Og glæd dig så til næste måneds MÅNESKIVE.