Denne udgave af MÅNESKIVEN er en sørgelig omgang, for det er en af de talrige historier om en talentfuld musiker, som havde sit at kæmpe med og derfor forsvandt alt for tidligt.

Nick Drake nåede i sit korte liv at udgive tre plader, som heldigvis alle er ret fantastiske. Drake stemte sin guitar som ingen anden og havde nærmest en ny måde at stemme guitaren på til hvert nummer. Denne helt særlige tilgang til at spille guitar gav hans numre en helt særlig klang langt væk fra klassiske akkorder og riffs, og kombineret med Drakes lyse og sjælfulde stemme var han en unik kunstner, som kunne være nået langt.

Hans første plade ”Five Leaves Left” fra 1969 er også fuld af energi og kreativitet. En musiker der har noget at bevise. Men denne måneds MÅNESKIVE er dog hans anden plade ”Bryter Layter” fra 1970, som er hans klart mest ambitiøse værk. Fantastiske numre, overdådige stryger-arrangementer, gospelkor og Richard Thompson på guitar – det hele går op i en højere mening – lige fra de små instrumentalstykker, som åbner hver side på vinylen til det vanvittigt smukke afslutningsnummer ”Northern Sky”. Det er en plade, du skal unde dig selv at lytte til!

Desværre kørte det hele bare ikke rigtigt for Nick Drake. På trods af fremragende plader kom gennembruddet ikke rigtigt og den indadvendte Drake kæmpede med generthed, depression og manglende tro på egne evner. Han opgav hurtigt at spille koncerter pga. sin nervøsitet (de mange forskellige guitarstemninger hjalp ikke, for det betød, han skulle bruge tid på at stemme rundt på guitaren stort set hele tiden og dengang var der ikke elektroniske pedaler, som kunne hjælpe med dette), og trak sig mere og mere ind i sig selv.

Det blev til en sidste plade ”Pink Moon” fra 1972 før han alt for tidlige døde, som 26 årig af en overdosis sovepiller (stadig uvist om det var en ulykke eller med vilje), og den spartanske ”Pink Moon” er smuk og forfærdelig på samme tid.

Nick Drake er værd at kende, og glæd dig så til næste måneds MÅNESKIVE