Denne måneds MÅNESKIVE er faktisk ret ny (hvilket er en sjældenhed) og betyder noget helt særligt for mig.

”The Harrow and the Harvest” fra 2011 er 5. plade med den fantastiske amerikanske sangerinde og sangskriver Gillian Welch. Hun har sammen med sin faste musikalske partner David Rawlings drypvis udgivet plader igennem de sidste 30 år. Der kan gå op til en 8-9 år mellem, der kommer noget nyt fra dem, men til gengæld er alt, hvad de har udgivet af allerhøjeste kvalitet. Umiddelbart lyder det måske som simpel Americana med et tydeligt udgangspunkt i den klassiske bluegrass, men det fede ved duens plader er, at der gemmer sig utroligt meget under overfladen, som først kommer frem efter mange lytninger. Små referencer til gamle folkesange, klassisk litteratur og amerikansk kultur generelt.

”The Harrow and the Harvest” er lyden af to stemmer, to guitarer og en smule banjo, men optaget fuldstændigt mageløst godt og noget nær den ultimative plade at høre på vinyl. Det lyder nærmest som om, de står i din stue og spiller for dig. Til indspilningen fik de bygget deres eget studie, som en nøjagtig kopi af det legendariske RCA-studie B i Nashville helt ned til samme mønster på gulvet, og det er den form for fokus på detaljen, som gennemsyrer hele deres musikalske produktion. Da de senere begyndte at udsende deres bagkatalog på vinyl, købte de også selv alt udstyret til dette, da de ikke var helt tilfredse med de gængse vinyltrykkerier.

Pladen betyder noget særligt for mig, da den udkom lige op til min datter Nora blev født, og jeg sammen med min højgravide kone var til koncert med Gillian og Dave kun er par uger før fødslen. Koncerten var i det Kongelige Teater og på en eller anden vanvittig måde var det lykkedes mig at få de to bedste pladser på forreste række – så det føltes som om, hele koncerten blev sunget kun til os tre.

Månedens video på undermånen.dk er ”Mr. Morgan”, som også byder på banjo og slet skjulte referencer.

Og glæd dig så til næste måneds MÅNESKIVE.