Efteråret er på vej, og MÅNESKIVEN er på pletten og handler denne gang om jazz!

Wes Montgomery var en fantastisk amerikansk jazzguitarist, som udgave en stribe fede jazzplader i start 60’erne. Egentligt kunne jeg have valgt en hvilken som helst af hans tidlige plader på ”Riverside” pladeselskabet, men det blev den allerførste ”The Wes Montgomery Trio” fra 1959, som blev månedens MÅNESKIVE. En skøn plade med Montgomerys smukke versioner af jazzklassikere som ”Round Midnight” og ”Satin Doll” plus et par af hans egne kompositioner (som så er blevet jazzklassikere siden).

Wes Montgomery er på mange måder ”jazzguitaristen over dem alle”, for hans måde at spille på har dannet skole for en hel stribe jazzguitarister helt op til i dag – især hans brug af oktaver i forbindelse med soloer er helt karakteristisk, men også hans ret besynderlige teknik med kun at bruge sin tommelfinger på højre hånd til at plukke strengene med er helt unik. Men inden det bliver alt for guitarnørdet, kan det jo bare sammenfattes til han spillede vildt lækkert, altid behersket og cool, opfandt en mængde nye tekniker, og havde en ydmyg og respektfuld tilgang til både melodierne og de musikere, han spillede sammen med.

Montgomerys karriere gik desværre lidt i den gale retning, for efter hans skiftede til et større pladeselskab blev han presset til at indspille plader med covernumre (f.eks. The Beatles) og ofte med et stort symfoniorkester i baggrunden og endte altså ret langt fra udgangspunktet. Han døde af et hjernetilfælde i 1968 i en alder af 45 år. Som så mange andre jazzlegender som resultat af et hårdt turneliv på landevejene.

UNDER MÅNEN spiller jo egentligt ikke jazz, men alligevel har Wes Montgomerys lyd altid været en del af paletten, især når vi snakker soloer og improvisation. Månedens video er ”Blå fornemmelse”, som er det mest jazzede, jeg indtil nu har præsteret og hvor grundmelodien spilles med klassiske ”Wes-oktaver”.

Og glæd dig så til næste måneds MÅNESKIVE.